Harzen – et yndet feriemål for danskere i alle aldre året rundt

”Harzen, jamen er det ikke noget med busture for pensionister eller vinterferier uden garanti for sne?”.Ovennævnte svar er nok ikke grebet helt ud af luften, men harmonerer meget godt med mange danskeres syn på og kendskab til Harzen. Men svaret er: Også. Det er det også, men Harzen er meget mere, og så ligger det tæt på: Blot 464 km er der f.eks. fra Kolding til Goslar. I usikre tider måske også et argument med en herlig ferie tæt på??

Harzen var i mange år delt af det berømte ”Jerntæppe”. Grænsen mellem Vest- og Østtyskland løb lige gennem bjergområdet og adskilte et område, der logisk hørte sammen. Bloksbjerg med sine 1142 meter, der især ved Sankt Hans tide har mange ”danske besøgende”, der ankommer ad luftvejen, lå f.eks. i øst, mens den flotte kulturby Goslar lå i vest.

Harzen er storslået natur uanset årstiden, hyggelige småbyer, kurbyer i hobetal og et sandt mekka for vandringsfolk.

Det afvekslende landskab, de mange historiske byer, de mange borge, nationalparkerne, det rige dyreliv, alt sammen vidner det om et område præget af en fascinerende historie. Vidste du for resten, at Harzen i maj 1945 var et af de sidste steder, våbnene blev lagt på hylden, fordi tyske officerer nægtede at fortælle de menige, at krigen var ovre?.

Apropos dyreliv: De sjældne isfugle og den sorte stork holder stadig til i Harzen.

I over 200 år Harzen har været et populært ferieområde for menigmand og for berømtheder. Omkring år 1900 var Harzen blandt de mest populære ferieområder i hele det tyske rige. Allerede for 150 år siden, blev der anlagt kurbade, oprettet herberger og fine hoteller. Berømte tyske forfattere som Goethe og Heinrich Heine brugte flittigt naturen i Harzen som inspiration og rejste jævnligt i området. Der er grundlagt mange klostre i Harzen, hvor munke og nonner kunne være i fred. Undergrunden er rig på kvarts, sølv – minedrift har været med en afgørende forklaring på områdets velstand.  I dag lokker mine-museerne mange turister til.

Med sin geografiske placering, smukke landskaber og karakteristiske natur er Harzen et af de største turistområder i Mellemeuropa. Harzens turistinformation kalkulerer med ca. 11 millioner gæsteovernatninger.

Du kan opleve Harzen på den måde, du foretrækker - året rundt. Gå på opdagelse i kunst- og kulturlivet. Lej en hytte ude i bjergene, og nyd roen, solen og de grønne bjerge. Bad i søerne og se  drypstenshulerne. Tag på opdagelse i småbyerne, der er ofte i stort slot i nærheden. Besøg en stavkirke. Nyd cafeerne, de små museer. Tag afstikkere ud i den rige natur, ved at køre med veterantogene rundt i landskabet; der er tre linier at vælge i mellem. Du kan fiske i søerne, og der er masser af slotte og borge for de eventyrlystne.

Enhver kan tilrettelægge sin egen Harzen-tur. Men alle vil have en ting til fælles: Fascinationen.

Der findes adskillige lokale guider der omfatter hele Harzen:

www.harzinfo.de – Den officielle webside

www.harzregion.deinformationer fra  kredse (en overbygning på kommunerne) om Harzen

www.nationalpark-harz.de/   fin side om naturparken - også på dansk

Tilbage til startsiden

 
 
 
Quedlinburg
 
 
Wernigerode